miércoles, 20 de agosto de 2014

LES CREUS DE CATARROJA

En el terme de Catarroja tenim cinc creus, i tenen un valor artístic apreciable que es deuen corservar, totes estan en bon estat ja que són de construcció relativament recent. Totes les creus catarrogines són metàl·liques i tres d'elles es troben en les esglesies modernes que tenim al poble, concretament dos (la de Sant Antoni i la de Maria Madre) les ha fet l'escultor catarrogí desaparegut en el 2013 ALFONSO PÉREZ PLAZA. 

La primera creu es la que es troba en la plaça del Pintor Ribera, data de 1945 en un principi era de pedra, però fa uns anys un camió la va tombar i trencar, i es va repondre de ferro, antigament estava envoltada per un jardinet del qual hui sols queda la palmera que hi ha darrere de la creu.

CREU PLAÇA PINTOR RIBERA

La Creu de les Eres es troba al començament del Camí del Port, data dels anys 70, encara que antigament hi havia una creu que va desaparèixer. La creu recorda quan el que hui es polígon industrial eren eres per secar l'arròs. La Creu és obra de Miguel Puchalt "Panarra" està feta de ferro i d'aparells usats pels llauradors. Abans de les obres del Polígon Industrial estava sobre una peana en la corba que feia el Camí del Port i el Camí vell de Russafa. Quan es va fer el nou camí del Port es va instal·lar on està actualment en una menuda illa junt a dos palmeres que s'han mort degut a la plaga del "morrut roig" . Conforme està ara corre perill que algún camió o vehicle la trenque (com va ocorrer amb la creu de la plaça Pintor Ribera) baix la meua opinió s'hauria de canviar de lloc i col·locar-se en una de les rotondes del camí del Port i sobre una peana en alt que fora ben visible, de nou es un patrimoni catarrogí que corre perill.

CREU DE LES ERES

CAMÍ DEL PORT

Creu de la parròquia de Sant Antoni, es obra de l'escultor catarrogí Alfonso Pérez Plaza, pensem que data dels anys 60 quan es va fer la nova església de Sant Antoni. Presideix la façana principal de l'església.

CREU DE SANT ANTONI

 Creu de la parròquia Maria Madre de la Iglesia, es també obra de l'escultor catarrogí Alfonso Pérez Plaza, quan es va fer el campanar de l'esglesia estava dalt però anys després va ser instal·lada on està actualment al peu del campanar. Es de ferro i molt pareguda a la de l'església de Sant Antoni.

CREU DE MARIA MADRE

ESGLÉSIA DE MARIA MADRE
Creu de la parròquia de la Verge del Pilar, no es troba en la mateixa església sino que presideix el centre parroquial "Catecumenum"es la de més recent construcció i també es la més gran de totes les creus de Catarroja. Desconeguem el seu autor. 

CREU CENTRO PARROQUIAL IGLESIA DEL PILAR

No hay comentarios:

Publicar un comentario