sábado, 9 de agosto de 2014

CARRERS CATARROGINS ( V )

CATARROJA i L'EDUCACIÓ

A Catarroja també tenim carrers dedicats a professionals de la docència que o bé van nàixer a Catarroja o van exercir en el poble. La veritat són pocs però són molt representatius i les persones a les que estan dedicades s'ho tenen totalment merescut.

Carrer de ESTEBAN PALUZIÉ, va des del Camí Real fins a l’Avinguda Rambleta, en ell es troba la Casa de la Cultura. Catarroja en 1927 tenia un gran dèficit de llocs escolars, les escoles existents, la del carrer de l’església (on hui està l'escola municipal de teatre) i la del carrer de Torrent (allí es troba la llar dels jubilats) no tenien les mínimes infraestructures. En 1926, Esteban Paluzié Podreider pedagòg que tenia una gran solvència econòmica va sufragar d’una manera altruista de una nova escola en Catarroja, per mediació del catarrogí Vicente Codoñer Codoñer amic de Don Esteban, en terrenys cedits per l'Ajuntament. En juliol de 1928 es va inaugurar la nova escola amb l’assitència del propi Esteban Paluzié, Manuel Monforte delegat Regi de Primera Ensenyança (nascut a Catarroja), l’Alcalde de Catarroja Francisco Martí i de pràcticament tot el poble de Catarroja, com a curiositat els quatre primers mestres del col·lege Paluzié foren Don Manfredo, Don Dionisio, Don Vicente i Don Jaime. 

COLEGIO PALUZIÉ

FOTOGRAFIA del DÍA DE LA INAUGURACIÓN DEL COLEGIO PALUZIÉ



COLEGIO PALUZIÉ hoy convertido en la ESCUELA DE ADULTOS

Nuevo COLEGIO PALUZIÉ
Carrer de MANFREDO MONFORTE, Don Manfedo Monforte va ser junt a Don Francisco Larrodé el promotor de l’Acadèmia en els anys 30 on van estudiar el batxillerat molts jovens en els anys quarant o cinquanta en una època on la gent que estudiava era una minoria degut a les circumstàncies socio-econòmiques de l’època, així i tot va ser professor de molts catarrogins que després van ser titulats universitaris. L’Academia estava en el carrer de Cervantes i feia cantó amb la plaça Vella i el carrer de les Moreres. Don Manfredo va aprobar les oposicions estatals a Mestre Nacional amb la màxima nota, era un prodigi en les matemàtiques i les ciències experimentals, va ser director dels col·leges Paluzié de Catarroja i Serrano Morales de Valencia, va morir en 1952. Com ja hem dit en altre article el carrer Manfredo Monforte és un carrer important on es troba la Delegació d’Hisenda i la Seguretat Social.



Carrer de DOLORES NEBOT, el carrer està junt a la plaça del Mercat on camença i acaba en les casetes d'Isidoro. Dolores Nebot va ser una mestra mestra que treballà a Catarroja en els anys 30 i 40, en un principi va ser depurada després de la guerra civil pel franquisme, però finalment va ser reintegrada en el seu lloc. Com es pot veure la placa del carrer li la van dedicar les seues alumnes del curs 1950.



Carrer de FRANCISCO LARRODÉ, com ja hem dit abans Don Francisco va ser fundador de l’Acadèmia junt a Manfredo Monforte, ja pel seu compte fundá i amb l'ajuda de la seua dona Doña Dora Alapont. El col·lege Larrodé estava en el que hui és la plaça del Pintor Ribera (en el franquisme de Vicente Albelda). En 1968 el col·lege es va traslladar a les noves instal·lacions de l’Avinguda Rambleta.Francisco Larrodé també va ser mestre durant molts anys del Col·lege dels Jesuïtes de València i va morir en 1991. Actualment el Col·lege Larrodé funciona com a cooperativa de professors i és un col·lege concertat que fa uns anys es va traslladar a un nou edifici situat darrer de l'institut Berenguer Dalmau. 



CASA donde estaba el antiguo COLEGIO LARRODÉ
sello antiguo COLEGIO LARRODÉ años 60

MEMBRETE antiguo COLEGIO LARRODÉ años 60

Nou COL·LEGE LARRODÉ l'any de la seua inauguració

Carrer de CRISTOFOR AGUADO. El carrer es troba com no podia ser junt a l'institut Berenguer Dalmau, únic públic de Catarroja. Cristofor Aguado i Medina (1954-1991) era llicenciat en Història de l'Art, va ser guanyador del Premi "Pelegrí Llorens i Raga" de l'Ajuntament de Catarroja l'any 1983 pel seu treball "Notes sobre la religiositat catarrogina" . Cristofor Aguado va ser un dels primers professors de valencià de l’institut després de l’aprovació de la llei d’ús del valencià en 1983, també va ser director del mateix durant uns anys. Com a director es va implicar amb les relacions del centre i la població de Catarroja, per iniciativa d’ell, l’institut porta el nom de Berenguer Dalmau, senyor de Catarroja i que va ser el que otorgà la carta pobla a Catarroja, es a dir seu el naixement com a poble. Cristofor Aguado va morir en 1991 i com a record els premis literaris de l'IES Berenguer Dalmau porten els seu nom.



IES BERENGUER DALMAU

IES BERENGUER DALMAU

IES BERENGUER DALMAU


No hay comentarios:

Publicar un comentario