lunes, 4 de agosto de 2014

CARRERS CATARROGINS ( IV )

CATARROJA i la MEDICINA 

A Catarroja tenim alguns carrers dedicats a professionals de la medicina, alguns d'ells varen ser insignes metges de prestigi internacional com el Doctor Marañon o el premi Nobel Ramón y Cajal. També tenen carrers dedicats els il·lustres metges valencians Ramón Gómez Ferrer i Francisco Moliner. Així com els metges catarrogins Amalio Monforte, Juan Giner y Emili Ferrer, casos especials són el de Arnau de Vilanova i Juan Domingo. 

AVINGUDA RAMÓN y CAJAL, está dedicada al premi Nobel de medicina de 1906. Santiago Ramón y Cajal (1852-1934) metge aragonés que va ser professor durant uns anys a la Unversitat de València, precissament en els anys de la epidèmia de còlera de 1885 que va causar tants morts en València i la seua comarca. Catarroja li dedicà una part de l'artèria principal de la població. 
Avinguda Ramón y Cajal 
Avinguda Ramón y Cajal 


AVINGUDA DEL DOCTOR MARAÑÓN, metge endocrino, científic, historiador, escritor i pensador espanyol. Gragorio Marañón va nàixer a Madrid en 1887 i va morir també a Madrid en 1960. Intelectual espanyol de gran prestigi, té el carrer dedicat en la zona del Charco des d'els anys seixanta.



AVINGUDA DEL DOCTOR GÓMEZ FERRER. Ramón Gómez Ferrer va ser un metge valencià (1862-1924) ocupà la càtedra de pediatría de la Universitat de València durant 36 anys, va estudiar sobre la poliomelitis, i va ser una persona molt compromesa amb els pobres, sobre tot amb els problemes de la infància. Té un carrer important que va des de la ronda Est fins a la parròquia de Sant Antoni.




CARRER del DOCTOR MOLINER, està dedicat al metge valencià Francisco Moliner Nicilàs (1851-1915) ocupà la càtedra de fisiologia de la Facultat de Medicina de la Universitat de València i també va ser Rector, i va promulgar importants campanyes sanitàries, va ser membre del Congrés dels Diputats, però va ser relevat de la càtedra per motius polítics a l'incitar a la vaga als estudiants de la Universitat, sobre tot als de medecina. També va impulsar el sanatori per a malats de tuberculosi de Porta Coeli. A Catarroja té el carrer amb el seu nom en el barri de les Barraques, que tradicionalment és el carrer de baix, al ser l'ultim carrer del barri i paral·lel al ferrocarril.


Prop de l'ambulatori tenen els seus carrers tres metges catarrogins que visqueren i exerciren la medicina a Catarroja en la segona meitat del segle XX. 

CARRER D'EMILI FERRER, va ser un metge cardiòleg i escriptor catarrogí. 

CARRER D'AMALI MONFORTE, va ser metge titular de Catarroja durant molts anys.
CARRER DE JOAN GINER, com Don Amalio, Juan Giner també va ser metge titular de la població durant molts anys i metge de capçalera de molts catarrogins de la segona meitat del segle XX

CARRER ARNAU DE VILANOVA, dedicat al metge i científic més important de la època medieval encara que no nasqué en el Regne de València tingué gran influència sobre el nostre territori ja que visqué durant alguns anys al Cap i Casal, va ser metge de reis i papes. A Catarroja té el carrer junt a l'IES Berenguer Dalmau i al Parc de Les Moreres, encara no té posat el ròtul possiblement perque encara no està construït l'edifici que dona a la Ronda Nord. 
Carrer Arnau de Vilanova
Parc de Les Moreres junt al carrer Arnau de Vilanova 

CARRER JUAN DOMINGO, per investigacions orals de veins de Les Barraques, que no estan contrastades per cap document, Juan Domingo era un metge que va viure a Catarroja en la segona meitat del segle XIX, i va lluitar contra l'èpidèmia de còlera que va patir el nostre poble en 1885. El carrer està al barri de Les Barraques i és un carrer estret en forma d'L que va des del carrer de la Reina fins al carrer del Doctor Moliner. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario