miércoles, 3 de agosto de 2016

PRINCIPI D'ARQUIMEDES

Arquimedes va náixer a la ciutat de Siracusa en la Magma Grècia, hui Sicília, en l'any 287 a.c. va ser fill d'un astrònom i es pensa que va estudiar a Alejandria. Però la seua vida la va passar completament a Siracusa dedicat a les seues investigacions de matemàtiques, de física i d'astronomia també va dissenyar invents sobre tot màquines de guerra que va utilitzar amb gran èxit amb la defensa de Siracusa front al romans en la segona guerra púnica, però Siracusa finalment va caure després de dos anys de setge de l'exercit romà que dirigia el general Claudio Marcelo. El general volía a Arquimedes viu saberdor de la seua valúa però un soldat el va assassinar mentre feia càlculs sobre l'esfera. 

Entre les seues investigacions matemàtiques destaca el càlcul de àrees, superfícies i volumns de nombrosos cossos i també el càlcul aproximat del número pi. Com a engenyier va inventar el caragol d'Arquimedes per fer pujar aigua o gra, va desenvolupar la corriola composta. La llei de la palanca es creu que d'ell és la frase "doneu-me un punt de recolzament i moure el món"i finalment el seu conegut descobriment de la llei de la hidrostàtica, conegut com el principi d'Arquimedes: 

"Tot cos submergit en un fluid experimenta un empenyiment vertical i cap amunt que és igual al pes del fluid desallotjat"

E = d·Vf·g 

E empenyiment
d densitat del fluid dessallotjat
Vf  volum del fluid desallotjat
g acceleració de la gravetat a la superfície terrestre 9,81 N/m

Vídeos interessants sobre la biografia d'Arquimedes





No hay comentarios:

Publicar un comentario