jueves, 4 de agosto de 2016

EL PAS DE LA TORXA OLÍMPICA per CATARROJA en 1992

EL DIA QUE LA TORXA OLÍMPICA PASSÀ PER CATARROJA 


Hui s'inauguren els JOCS OLÍMPICS de Rio 2016, fa 24 el que van a viure esta nit els brasilers ens va tocar als espanyols, la XXV Olimpiada cel·lebrada a Barcelona va ser tot un èxit per la implicació de totes les institucions de l'Estat i també per la participació i el recolzament del poble espanyol. Als valencians ens va tocar una pert menuda del pastís ja què a València va jugar la selecció espanyola de futbol on va jugar els tres partits de la fase prèvia contra Colombia (4-0), Egipte (2-0) i Catar (2-0). El partit de quarts front a Itàlia (1-0) i les semifinals front a Ghana (2-0) en tal día com hui, 5 d'agost, però de fa 24 anys, La selecció espanyola finalment va guanyar la final jugada en el Nou Camp de Barcelona front a  Polònia per 3-2.

Catarroja també va participar en els actes de la XXV Olímpiada, ja que el día 20 de juliol de 1992, va passar la torxa olímpica per la població, va entrar per Albal i va recòrrer tot el Camí Real i l'Avinguda Ramón y Cajal, poca documentació impresa i gràfica tenim de l'esdeveniment, ja que sols sabem que va ser per la vesprada aproximadament a les 19h i que venia d'Alacant cap a València on passaria la nit per marxar fins a Castelló i Catalunya. El poble de Catarroja es tirar al carrer i una gran gentada va esperar el pas de la flama. L'Ajuntament va posar els rodabalcons com feia en les grans celebracions, També sabem que a Albal el portador de la torxa va ser l'atleta Fausto Albiol, per Catarroja el portador pensem que va ser Enric Monforte atleta també, encara que el portador que ix en la foto no és Enric, suposem que hauria hagut algun relleu abans, ja que els relleus eren de 500m per tant al pas per Catarroja seguramen serien dos les persones portadores. Els portadors de la torxa eren atletes locals de les poblacions on passava el foc olímpic com aquest cas Enric i voluntaris. En el cas dels voluntaris podien quedar-se gratuïtament la torxa, en canvi els altres portadors també podien quedar-se-la com a record pero al cost de 15000 pessetes (aproximadament 90 euros) per Massanassa el portador fou Enrique Jorge i per Benetússer José Faus, l'Ajuntament de Benetússer conserva la torxa que va passar per la població. Desconeguem el destí de la torxa o les torxes que va passar per Catarroja.

La torxa va passar ràpidament pel Cami Real, i anava acompanyada sempre per un voluntari de reserva i la protecció de la Guàrdia Civil motorissada, a més també la acompanyaven muntitud de furgonetes i cotxes del Comité Organitzador, no cal dir que Catarroja va respondre i lamentablement d'aquell esdeveniment no tenim cap referència ja que ni els butlletins municipals de l'època fan cap menció i inclouen cap fotografía del pas de la torxa olímpica per Catarroja aquell 20 de juliol de l'any 92. 

La torxa olímpica passa per Catarroja, 20 de juliol de 1992


Els catarrogins esperant el pas de la torxa olímpica en la Plaça Nova

Els cotxes de l'organització

La torxa olímpica al pas per Catarroja
La torxa olímpica de Barcelona 92 al pas per Catarroja

La torxa olímpica al pas per Catarroja
La torxa olimpica de Barcelona 92 al pas per Catarroja 

Fotos propietat de Juan José Villanueva 

No hay comentarios:

Publicar un comentario