domingo, 7 de agosto de 2016

85 ANIVERSARI DEL GUERRER DE MOIXENT

85 ANYS DEL GUERRER DE MOIXENT


El Guerrer de Moixent és una de les escultures de l'art ibèric valencià més conegudes, actualment es pot admirar en el Museu de Prehistòria de la Diputació de València, en el Complex Cultural de La Benficència.

L’escultura va ser trobada el 21 de juliol de 1931, en el poblat ibèric de la Bastida de les Alcuses (Moixent) que està considerat com un dels més importants de la Comunitat Valenciana. Les ruïnes del poblat, en un principi, van ser descobertes en 1909 per Luis Tortosa i el mateix any Ballester Tormo va iniciar les excavacions. Però va ser en 1931 quan es van fer les campanyes més importants, dirigides per Luis Pericot i Domingo Fletcher. Als anys 90 s’han fet noves excavacions i treballs de recuperació, dirigides per E. Díes Cusí.

En les excavacions de 1931 es posaren al descobert 245 recintes emmurallats, el poblat va tindre una vida efímera d’uns cent anys,  es va estimar que tenia una població de entre 1000 i 1200 habitants i  va ser destruït violentament a finals del segle IV-III aC.

El guerrer està datat en el segle IV aC, va ser trobat per l’obrer Vicent Espí, concretament en el departament 218 del poblat amb un bouet de bronze. Té una altura de 7,3 cm, i és de bronze de superfície suau i pàtina verda obscura, després del modelatge, els detalls de la cara van ser retocats.

L’estatueta representa un guerrer assegut sobre un cavall. Està nu i mirant al front, el cavall es recolza sobre les potes sense cascs, el cos és curt, de cap gran on estan marcats tots els detalls  i la cua va marcada sobre les potes de darrere de l’animal. El cavaller està assegut amb la part alta lleugerament inclinada cap a la dreta amb les cames penjant i amb contacte amb les potes davanteres del cavall, porta en el braç dret una espasa i en la mà esquerra els ramals del cavall. El guerrer porta un gran casc amb els bords reforçats que li protexigen el cap i corona el casc un gran plomall que li arriba fins l’esquena, el casc és paregut als greco-corints de l’època. La cara està caracteritzada per una línea que va des del nas fins al front del casc i per els ulls i la boca està oberta. 

* Article extret en part del Llibret FALLA L'ALBUFERA 2006


Vídeo sobre com era la BASTIDA de les ALCUSES en temps dels íbers 



Vídeo del Museu de Prehistòria sobre el GUERRER DE MOIXENT




No hay comentarios:

Publicar un comentario