domingo, 14 de agosto de 2016

LA RUTA BLAVA

RUTA BLAVA: PORT DE CATARROJA i TANCAT DE LA PIPA

La ruta blava és la primera ruta marcada per l'Ajuntament de Catarroja per a la promoció turística del Port de Catarroja i del Parc Natural de L'Albufera, es pot fer tan a peu. com en bicicleta. La ruta ix de l'última rotonda del Camí del Port, junt a la pinadeta que hi ha enfront del tanatori de Catarroja, Allí està perfectament senyalitzada, 5.6 Km de recorregut completament marcat i indica el pas pel Port de Catarroja i el Tancat de la Pipa on finalitza. 

Començament de la Ruta Blava -Camí del Port-



Una vegada començada la ruta travessarem la pista de Silla pel subterrani i continuarem pel Camí del Port entre camps d'horta (els conreus van a anar canviant al llarg de l'anys sebes, cols, dacsa...) la carretera és completament recta i asfaltada. Fins l'arribada a l'Escola de Capataços Agrícoles de la Diputació de València. Allí es troben Les Barraques construïdes en els anys setanta, fidel reproducció de l'antiga vivenda típica valenciana, en el interior de Les Barraques es troben fons del Museu d'Etnología de la Diputació de València, en la nau industrial que hi ha enfront de Les Barraques es troba el museu d'Emilio Chaqués, museu de carácter privat però molt recomanable per la quantitat de ferramentes del camp i molt interessant els carros dels llauradors medi de transport i també de càrrega.  


LES BARRAQUES 

ESCOLA DE CAPATAÇOS AGRÍCOLES

Continuarem la ruta seguint la carretera i ja entre camps d'arròs i eucaliptus, junt a les naus abandonades, que hui en día són un problema mediambiental per al Parc Natural. 


Arribem al Port de Catarroja un lloc amb història i que actualment s'intenta recuperar per part de tots. El Port de Catarroja era un lloc molt important quan venia la sega de l'arròs i encara actualment ho és ja que allí estan les instal·lacions de la SAT El Port. Antigament també era el lloc de partida de la "companyia" com s'anomenava al grup de pescadors de Catarroja que eixien a peixcar al llac de l'Albufera. Hui en dia  s'ha convertit en lloc d'esplai i passeig de molts visitants que venen en busca de la bona gastronomia dels dos restaurants que hi ha al Port de Catarroja: Casa La Primitiva i Casa Baina. Altres edificis significatius són el motor del Port de Catarroja, Casa Sulema, seu de la Associació de la Vela Llatina i que el seu propietari Miquel Martí l'ha convertit també en Museu, també de caràcter estrictament privat. I la casa de la Comunitat de Peixcadors, seu de l'associació més antiga del poble de Catarroja, on podem gaudir d'una ceràmica centenària de Sant Pere, i l'edifici de l'Associació Vela Llatina "Els Peixcadors", Altres edificis lamentablement desapareguts eren la trilladora de Mayo i la casa de Caragolet, l'últim calafat del Port de Catarroja. 


PORT DE CATARROJA 
Panell indicador de la Ruta Blava en el Port de Catarroja

CASA LA PRIMITIVA

CASA BAINA

BARQUES en el Port de Catarroja 

CASA SULEMA




COMUNITAT DE PESCADORS 

Una vegada hem passat el Port de Catarroja seguirem per la carretera asfaltada, però estreta que discorre junt a la séquia del Port, passarem per la Casa de l'Alfafarenc (Redimido del Rosario, 1914) i pel motor del mateix nom, continuarem fins que la ruta gira cap a l'esquerra fina arribar a la riba del Barranc. 


CASA DE L'ALFAFARENC


Al arribar a la riba del Barranc, girarem cap a la dreta i continuarem per la carretera ja sense asfaltar, tenim a mà esquerra el Barranc i a la dreta els camps d'arròs de la Majal de Catarroja, que segons l'època de l'any tindran un aspecte diferent, si és en hivern estaran secs o inundats, a partir de juny i fins agost el color verd en totes les seus tonalitats és el que predomina i ja en setembre quan s'acosta la sega de l'arròs les tonalitats més groguenques i daurades. 

MARJAL DE CATARROJA 




Ja al final quan s'acaba la carretera arribem a l'explanada on es troba el Motor de la Sardina i la porta metàl·lica a l'entrada en el Tancat de la Pipa. Per visitar el Tancat de la Pipa cal primer demanar cita prèvia, per més informació podeu contultar a la web del Tancat de la Pipa

http://tancatdelapipa.net/visitas-y-reservas/


MOTOR DE LA SARDINA 


BARRANC

TANCAT DE LA PIPA 

TANCAT DE LA PIPA

TANCAT DE LA PIPA

TANCAT de la PIPA, fi de la RUTA

No hay comentarios:

Publicar un comentario