miércoles, 30 de julio de 2014

RÒTULS del carrer de D. MANFREDO MONFORTE

El Carrer de D. Manfredo Monforte, gran mestre i pedagog catarrogí, que després d'aprovar les oposicions va ser director del col·lege Paluzié de Catarroja i més tard del Col·lege Serrano Morales de València. També va ser fundador junt a Don Francisco Larrodé de l'Acadèmica, precursora del Col·lege Larrodé. Actualment és un carrer important ja que allí està la Delegació d'Hisenda i també la tresoreria General de la Seguretat Social, és un carrer que comença en l'Avinguda de Múrcia (camí del cementeri) i acaba en l'Avinguda de la Diputació prop dels Museus d'Antonia Mir i d'Alfonso i de Teatre Auditori Francisco Chirivella, travessa pràcticament la part oest del poble. 

Passajant per carrer Manfredo Monforte, hem pogut observar la diversitat de ròtuls que assenyalen el carrer i com s'ha vist reflexat en ells els creixement cap al sud de Catarroja, les primeres finques que donen a l'Avinguda de Múrcia varen ser les primeres que es van fer, fins al carrer de Conca daten dels seixanta i dels setenta, després poc a poc el carrer i el poble han anat creixent fins l'avinguda de la Diputació, on estan les vivendes més recents.  

El primer ròtul data de principis dels anys seixanta, sent alcalde Emilio Porcar, és un ròtul gran a mi personalment és el que més m'agrada de tota la varietat de ròtuts de carrers de Catarroja. Té l'escut de Catarroja de l'època i està envoltat pels productes agrícoles característcs de Catarroja com són l'arròs i les taronges. D'estos ròtuls encara en queden molts pel poble però lamentablement es van perden poc a poc, quan la casa on estan es enderrocada, i els seus propietaris no els tornen a posar. Se n'han pedut molts per la desidia de les autoritats i del propi veinat. Estos ròtuls estan escrits en castellà com era preceptible en aquella època, on el valencià no tenia ningun reconeixement oficial. Este ròtul està a l'inici del carrer en el cantó amb l'avinguda de Múrcia (Camí del Cementeri)

Ròtul principi dels seixanta

El segon ròtul data de 1979, amb l'època del primer Ajuntament democràtic, era Alcalde Antonio Cubillos i es van canviar el ròtuls artístics de ceràmica de Manises per unes plaques metàl·liques molt poc estètiques. La placa metàl·lica també té l'antic escut de la població que va ser introduït en els anys setanta d'acord amb els estudis heràldics. Està ja escrit en valencià pero respecta el nom de Manfredo en Castellà. 

Ròtul de 1979

Als anys 90 es torna a la ceramica, però amb un ròtul sense cap escut, ni referència, contiunen estant esrits en valencià ara fins i tot el nom del titular del carrer Manfred Monfote


Finalemt els ròtuls actuals, es que es posen ara als nous carrers, també són de ceràmica però molt mes xicotets, porten l'escut actual de Catarroja que data de finals dels noranta, es un ròtul senzill i escrit en valencià, en este cas ha desaparegut la profesió del titular i retorna el nom en castellà Manfredo. Este ròtul està al final del carrer en la conjunció amb l'Avinguda de la Diputació. 



No hay comentarios:

Publicar un comentario