domingo, 27 de julio de 2014

CARRERS CATARROGINS ( III )

CATARROJA i LA MÚSICA


Catarroja és un poble de gran tradició musical, i ho podem comprobar en els noms dels seus carrers, pràcticament no hi ha barri del poble que no tinga un carrer dedicat a un músic, un compositor o una de les bandes catarrogines. El barri de les Barraques és on més representació hi ha potser perquè siga el barri d'on han eixit infinitat de músics que encara hui en día representen a Catarroja per tot el món, allí en el carrer del Peix nasqué, en 1915 nostra banda més internacional EL EMPASTRE, i allí viviuen encara molts dels músics més destacats de Catarroja. Tots els carrers molts merescuts a persones i entitats que han treballat en el món de la música i també pel seu poble Catarroja 

Monument a José Manuel Izquierdo en la Plaça Nova

Placa commemorativa de la fundació de El Empastre, carrer del Peix (Barri de Les Barraques)

Com molts pobles valencians Catarroja té carrers dedicats a les seues bandes L'Artesana, La Unió Musical i El Empastre. I cada una en un barri distint del poble. 

CARRER L'ARTESANA
Carrer de L'Artesana junt a l'Església de Sant Antoni-Camí Real

CARRER DE "EL EMPASTRE"

Carrer de El Empastre junt a l'Esglesía de El Pilar 


Placa commemorativa carrer de El Empastre 

CARRER LA UNIÓ MUSICAL
Carrer la Unió Musical en la zona nova de Catarroja, junt al Mundial-82

Catarroja també té dedicats carrers a grans compositors valencians

José Serrano, músic i compositor suecà i autor de moltes sarsueles com “la canción del olvido” o “Alma de Dios”. Pasodobles com “El Fallero” (1929) i és l'autor de l'Himne de l'Exposició de 1909 que més tard seria declarat l'Himne Oficial de la Comunitat Valenciana en 1925.
Carrer Maestro Serrano més conegut com carrer Llarg, en la zona antiga de Catarroja



Salvador Giner , compositor valencià fundador de la Banda Municipal de Valencia en 1903 i autor de “Nit d'Albaes” “Es chopà hasta la Moma” i “L'entrà de la murta”

Carrer Salvador Giner antic carrer del Rall, en el Barri de Les Barraques

José Iturbi, el músic valencià més internacional va viure pràcticament tota la seua vida en l'estranger, sobre tot en els Estats Units on va triomfar en Hollywood i en Brodway, però sempremirant a la seua terra, com quan en 1957 ho va deixar tot i vingué a Espanya per fer concerts a benefici dels damnificats de la riuà.

Plaça Mestre Iturbi en la zona de La Región




Però Catarroja també ha reconegut als seus fills que destaren en la música i tenen el seu carrer:

José Manuel Izquierdo (1890-1953), director de l'Orquesta Simfònica de Valencia, va ser autor del poema simfònic “Dia de Pascua en Catarroja” i de “Danza Oriental” també va composar sarsueles, pasodobles i obres religioses. En 1971 l'Ajuntament li va dedicat un monument realitzat per l'escultor catarrogí Alfonso Pérez Plaza en la Plaça Nova.



Carer del músic José Manuel Izquierdo, antic carrer del Port , Barri de Les Barraques


Antonio Claverol (1907-1970) va ser director de la banda l'artesana durant 19 anys de 1951 a 1970, any en que va morir. Es autor de molts pasodobles com Tonet, Pedrito Balañá i Pel Riu, també va formar part de El Empastre sent el seu director a la mort de Filiberto Rodrigo.

Carrer Antonio Claverol, en el Barri de Les Barraques

Filiberto Rodrigo, va ser fundador i el primer mestre de la banda El Empastre, del qual va ser director 15 anys.
Carrer Filiberto Rodrigo, junt a l'Ambulatori, Barri del Raval


Miguel Gimeno director i compositor catarrogí (1889-1958) va dirigir nombroses bandes com la de Carcaixent, Lorca, Reus i Hellín. Lamentablement els ròtuls del carrer del Músico Gimeno han desaparegut, és el carrer on es troba el Col·lege Joan XXIII en el Barri de Les Barraques. 

Miguel Chirivella Lucas, "El tio Chulla" va ser mestre de molts dels músics actuals de la Banda L'Artesana, banda a la que dedicà tota la seua vida com a mestre.
Carrer Miguel Chirivella Lucas en la zona nova de Catarroja, junt al Mundial-82


Finalment Catarroja també li va dedicar un carrer a la patrona dels músics Santa Cecilia, en reconeixement a tota la llavor que fan tots els músics catarrogins, i és visita obligada de les nostres bandes el día de la festa.

CARRER DE SANTA CECILIA
Carrer Santa Cecilia en el Barri de Les Barraques 



No hay comentarios:

Publicar un comentario