domingo, 15 de julio de 2018

EL TERMÒMETRE DE GALILEU


EL TERMÒMETRE DE GALILEU

El termòmetre de Galileu deu el seu nom als seus inventors que eren deixebles del gran científic italià. Consta d'un tub de vidre allargat en el seu interior, hi ha un líquid que té un coeficient de dilatació aproximadament cinc vegades més elevat que el de l'aigua (el líquid és una mescla d'hidrocarburs)  dins del recipien s'introdueixen boles amb un líquid colorejat (aigua amb colorant) i que tenen una plaqueta que indica la temperatura. El fonament físic del seu funcionament, no és ni més ni menys que el PRINCIPI D'ARQUIMEDES.

"Tot cos submergit totalment o parcialment en un fluid experimenta un empenyiment E vertical i cap amunt del valor que el pes del volum del fluid desallotjat"

E = ρlíquid g V

ρ densitat del líquid, g acceleració gravetat, V volum de sòlid
Recordem que ρlíquid = m/V
on m és la massa del líquid és constant i V és el volum del líquid que varia amb la temperatura.

Sí P es més gran que E, la boleta es submergeix
Si P=E tenim equilibri
Si P és més menut que E, la boleta sura sobre la superfície del líquid.

FONAMENT FÍSIC
Quan la temperatura puja, el volum del líquid augmenta, per tant la densitat del líquid disminueix, el que fa que l'empenyiment E disminuisca també, el que fa que arribe un punt en que P > E i la boleta es submergeix. En el cas contrari si la temperatura disminueix el líquid es contrau per tant el volum disminueix i la densitat augmenta, el que implica que l'empenyiment augmente i la boleta surarà quan E > P

Ací podeu veure el funcionaments dels termòmetres de Galilei, el primer de 10 boles y el segon de 4 boles. 


Termòmetre. lab física IES ALBAL 










No hay comentarios:

Publicar un comentario