martes, 26 de julio de 2016

EFECTE DOPPLER

L'EFECTE DOPPLER

Hauràs observat alguna vegada quan un tren, una ambulància o un cotxe s'aproximen a nosaltres (l'observador), el to del so que emet el xiulet o la sirena varía, a mesura  que s'aproxima es fa més agut i es fa més greu quan el xiulet o la sirena s'allunya. El mateix ocorre si la font del so està en repòs però els que es moguem som nosaltres (l'observador). 

Aquest canvi en la freqüència del  so quan existeix un moviment relatiu de la font que l'emet i l'observdor que el percep rep el nom d'Efecte Doppler, en honor al físic austríac Christian J. Doppler que el va descobrir. 

EQUACIONS de l'EFECTE DOPPLER

f es la frecuencia emitida por la fuente
f' es la frecuencia percibida por el observador
v es la velocidad de propagación de la onda (sonido)
vo es la velocidad del observador
vf es la velocidad de la fuente


Christian Doppler va náixer a Salzburg el 29 de novembre de 1803, la seua familía es dedicava a la cosntrucció i el pròper negoci familiar va permetre edificar una elegant casa en l'Hannibal Platz (actualment Makart Platz) a Salzburg, prop de l casa natal de Wolfang Amadeus Mozart i que encara es conserva en l'actualitat. Doppler  que no va poder seguir amb el negoci famiñiar a causa de problemes en la seua salut, Doppler va estudiar física i matemàtiques a Viena i Salzburg. En 1841 va començar a impartir classes en la Universitat de Praga, allí en 1842 es va celebrar un congrés de Ciències Naturals, i va presentar la idea de l'efecte conegut pel seu nom. Aquestes idees les va prendre després d'observar durant molt de temps els fenòmens de la naturalesa. En 1844 la seua salut no era ja gens bona, i tingué que abandonar Praga. 


En 1845 un meteoròleg d'Utrech, Christoph H.D. Ballot, va confirmar el principi de Doppler durant el trajecte amb tren d'Utrech a Amsterdam. Doppler va realitzar un experiment poc després. Va utilitzar una locomotora per a realitzar les seues observacions. Va col·locar un grup de músics en un ferrocarril i els va indicar que tocaren la mateixa nota musical mentres que un altre grup de músics, en l'estació del tren, registrava la nota musical que sentien mentres el tren s'acostava i allunyava d'ells successivament. És curiós que l'exemple clàssic per a il·lustrar l'efecte Doppler és el xiulet d'una locomotora en moviment acostant-se i després allunyant-se d'un observador inmòbil.

Durant els seus anys com a professor a Praga va publicar més de 50 articles en àrees de matemàtiques, física i astronomía. La carrera com a investigador a Praga va ser interrompuda per la revolució de març de 1848 i Doppler va d'haver de deixar la ciutat traslladant-se a Viena. En 1850 va ser nomenat director de l'Institut de Física Experimental de la Universitat de Viene però el seu sempre fràgil estat de salt va començar a deteriorar-se. Poc després a l'edat de 49 anys va morir mentres intentava recuperar-se a la ciutat de Venècia.


Casa de Chistian Doppler en Salzburgo


Els estudiants de la FACULTAT de FÍSICA de la Universitat de València expliquen les ones i els seus paràmetres i després l'EFECTE DOPPLER 






No hay comentarios:

Publicar un comentario