domingo, 30 de agosto de 2015

JORGE JUAN y SANTACILIA

Jorge Juan està considerat com un dels marins i cientícs més importants de l’Espanya del segle XVIII, de fet li deien el sabi espanyol en Europa, va ser membre de les més prestigioses societats científiques europees, com la Royal Society de Londres. Va ser un marí, aventurer, espia, ambaixador, astrònom i matemàtic. Va escriure sobre vaixells, estreles, polítiques colonials i càlculs complexos matemàtics. Encaixa perfectament en l’època que li va tocar viure la il·lustració.

Jorge Juan y Santacilia va nàixer a Novelda el 5 de gener de 1713, els seus pares pertanyien a unes famílies acomodades del Sud del Regne de Valencia, als tres anys queda orfe de pare i un germà de son pare, Cipriano Juan que era flare i tenia un càrrec important en Orde de Malta. Amb sols 12 anys va ser enviat a l’illa de Malta en 1726 va entrar a l’orde de Malta va regresar a Espanya en 1729, ingressant en la “Academia de Guardias-marinas” de Cadis. En 1734 als 21 anys es designat junt a Antonio de Ulloa per participar en l’expedició al Virreinat del Perú
amb els científics francesos de la Académie Royal des Sciences de Paris. El viatge tenia per objectiu mesurar l'arc del meridià terrestre a l'Equador, i comparar-lo amb la mesura del mateix arc a Lapònia prop del pol Nord, que van fer altres científics francesos. Així es pretenia demostrar que la Terra tenia forma de meló d'Alger, com pronosticà Newton (i és realitat) i no de meló de tot l'any com deia la teoria de Descartes i els científics francesos de l'època. El viatge durà 11 anys i va servir per a consolidar a Jorge Juan i a Antonio de Ulloa com a uns dels millors científics d'Europa ja que també va servir per estudiar la botànica i la fauna americana, també es va cartografiar la costa pacífica de l'antic imperi espanyol i fer estudis sobre les defenses fortificades de les ciutats colonials contra els atacs dels anglesos. Al finalitzar l’expedició va estar un any a casa de l’enemic anglés actuant d’espia per conéixer les tècniques de la fabricació dels vaixells de guerra i també la forma de les seues fortificacions, una vegada descobert va eixir clandestinament de Londres. Al tornar a Espanya, el marquès de la Ensenada el va designar responsable de la reforma de la Armada en els seus aspectes tècnics i va dirigir la construcció i la fortificació dels arsenals de Cartagena i Ferrol. En 1752 es fa càrrec de la comandància de la “Compañia de Guardias-marinas” de Cadis, allí va fundar l’Observatori Astronòmic. Va escriure nombrosos llibres i estudis sobre navegació, física, matemàtiques, astronomia. Com “Observaciones Astronòmicas y físicas hechas en los reinos del Perú” i “Tratado Marítimo” la seua obra més important sobre ingenyieria i navegació. En 1766 fixa la seua residència en Madrid on va viure fins la seua mort el 21 de juny de 1773, la seua obra pòstuma “Estado de la astronomia en Europa” va ser publicada a l’any següent. Les seues cendres reposen en el Panteó de Marins Il·lustres en San Fernando (Cadis). 


En el seu honor l'equip de bàsquet de Novelda, la ciutat on va nàixer porta el nom de Jorge Juan. 




JORGE JUAN y SANTACILIA

LLIBRE de JORGE JUAN sobre l'expedició al PERÚ


No hay comentarios:

Publicar un comentario