martes, 24 de febrero de 2015

LES FALLES DE CATARROJA EN EL PASSAT: 1929 i 1946

La primera constància de la festa de les FALLES a Catarroja data de l'any 1929, està datada en la pàgina 415 de la HISTORIA DE LAS FALLAS, publicada pel periòdic LEVANTE-EMV en 1990. D'aquella primera falla coneguda pràcticament no sabem res, sols que es va plantar en la Plaça de la Llotgeta i que estava formada per un cadafal, uns pocs ninots vestits i que criticava temes de l'actualitat de llavors. D'esta falla també es parla en l'article "Hem contava l'abuela" en el llibret falla l'Albufera 1983.

El següent intent de consolidar la festa de les falles a Catarroja va ser la fundació de la Falla Ramón y Cajal en 1946, d'aquella falla si que tenim l'esboç i el llbret, amb els versos de Santiago Escudero. El seu lema era "velocitat, velocitat, velocitat" i criticava la qualitat del transport de Catarroja a València tant del tramvia, com de l'autobús. La falla va ser plantada en l'Avinguda Ramón y Cajal apròximadament a l'altura on es troba el monument a la Llegua, lamentablement de la falla no tenim cap fotografia sols ens queda ell llibret. 
PORTADA LLIBRET DE LA FALLA RAMON y CAJAL 1946

Estos versos corresponen a part dedicada a la comissió, el poble i les falleres escrits pel poeta Santiago Escudero, que també va fer la explicació i relació de la falla que portava per lema "velocitat, velocitat, velocitat. Els hem reprodiït tal com els va escriure el poeta és a dir sense cap norma ortogràfica.  

La Comissió, el poble i les falleres
 Catarroja ja enguany
Comissió té formá
i ens ha fet una falla
per a que puga admirar
qu’este poble no se dorm
i que per damunt de tot vol
a Valencia homenajear
contribuint al seu esforç
eixe que fá tan regrán
per a demostrar-li al mon
que d’artistes en te un cabás

I este poble qu’es Valencia,
i te tot el seu art,
ací comencem de broma
i después es fan mundials.

Les demostracions al canto:
“El Empastre” es valenciá,
pero que naixqué en Catarroja
de xala, anant de sopars,
pero en tantíssims salero
la Agrupació es va formar
qu’el públic es doná conte
i els elevá on estan.

Son les primeres figures
Que al art varen aportar
Eixa classe d’espectacle
que tants han vollgut copiar
pero sense éxit ningú
perque els falta... sal.

Contraportada del llibret de la falla Ramón y Cajal 1946
IMPRENTA ANTONIO MAÑEZ 
FOTO DE LA FALLA
Ramón y Cajal 1946

3 comentarios:

  1. Mi querida madre fue la "Fallera Mayor" de esa falla en 1946, por cierto personas que no les gusto la critica cortaron literalmente el monumento.En los años 1990 la Falla L´Albufera le dedico su Exposicion de octubre a la que mi madre gustosamente acudió, la Fallera Mayor de Valencia asistió al acto.

    ResponderEliminar
  2. Mi madre se llamaba Francisca Ortiz LLorens.

    ResponderEliminar
  3. Los vecinos de la calle chapa y Málaga en tiempos de la República hacían falla todos los años imagino que sería de forma informal pero lo pasaban bomba según me han contado

    ResponderEliminar