Els xinxols són una fruta típica d'esta època, sobre tot del mes de setembre, es creu que és de procedència asiàtica i que el van portar els musulmans a les terres valencianes. Cada vegada s'en troben menys en les fruteries del poble, encara que si els busques pots trobar-los, en la parada Sabores en el Mercat de Catarroja n'he pogut conseguir.
El xinxoler és un arbust punxós i de fulla caduca, abans estava en molts horts, es plantava per a consum propi, com les figueres o el raïm emparrat. A Catarroja hi havien alguns xinxolers en l'anomenada ruta del colesterol, darrere del Parc 8 de març, però la barrancà del 29 d'octubre i les obres posteriors sols han deixat algun exemplar anant a cementeri. Cada vegada es més dificil de trobar xinxols, perquè no hi han camps de xixolers, com de caquis o de cítrics. El seu gust el molt saborós, perquè és dolç i ric en vitamina C, sembla un poc a la poma, els fruits són del tamany de les olives, en un principi els fruits són de color verd clar, que va canviant conforme maduren a marró rogenc, una vegada madurs s'arruguen i perden el seu sabor dols.
Com a curiositat, en castella el xinxoler s'anomena azufaifo o jinjolero i els seu fruit jinjoles o azufaifas.



No hay comentarios:
Publicar un comentario